PROCEDURA WYDAWANIA POSIŁKÓW
PROCEDURA WYDAWANIA POSIŁKÓW
obowiązująca w Zespole Szkół w Modliborzycach
w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19
Podstawa prawna:
- rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (Dz.U. z 2020 poz. 493 ze zm.),
- wytyczne dla przedszkoli opracowane przez Ministerstwo Edukacji Narodowej wspólnie z Głównym Inspektorem Sanitarnym i Ministrem Zdrowia.
Cel procedury: zapewnienie bezpieczeństwa podczas wydawania posiłków z kuchni w szkolnej stołówce
Zakres obowiązywania procedur: dotyczą zasad postępowania pracowników kuchni podczas wydawania posiłków
Uczestnicy postępowania: zakres odpowiedzialności: pracownicy kuchni.
Pracownicy kuchni
- Wszyscy pracownicy kuchni posiadają wymagane badania profilaktyczne. Personel kuchni nie kontaktuje się z uczniami ani personelem mającym kontakt z uczniami.
- Przed każdorazowym wejściem do budynku szkoły pracownicy kuchni dezynfekują ręce płynem do dezynfekcji.
- Przed rozpoczęciem pracy pracownicy kuchni zakładają ubrania ochronne (fartuchy z długim rękawem).
- Pracownicy kuchni przestrzegają zasad szczególnej ostrożności podczas przygotowania posiłków:
- używają środków ochrony osobistej, w tym rękawiczek, maseczek ochronnych (ewentualnie przyłbic),
- myją i dezynfekują stanowiska pracy, sprzęt kuchenny i naczynia stołowe,
- posiłki przygotowują na stanowiskach w kuchni z zachowaniem minimum 1,5 m odległości między stanowiskami,
- przygotowują posiłki zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku szkolnym,
- przechowują próbki każdego posiłku w ustalony sposób wskazany w instrukcji HACCP i sanepidu.
- Pracownicy kuchni wydający posiłki z kuchni ponoszą odpowiedzialność za to, by posiłki nie uległy zanieczyszczeniu.
- Wydawane posiłki są poporcjowane.
- Przed wydaniem posiłków pracownicy kuchni sprawdzają stan naczyń, w których wydają posiłki. Naczynia te są wcześniej wyparzone w zmywarce w temperaturze min. 60oC z dodatkiem detergentu.
- Powierzchnie blatów, poręczy oraz posadzki w pomieszczeniu bloku żywieniowego są czyszczone każdorazowo przed wydaniem posiłku dla uczniów.
- Na posiłki wydawane przez kuchnię składają się: obiad dzielony – I danie, II danie, kompot.
- Pracownicy kuchni wydają posiłki w ustalonych godzinach:
11.25-11.45 – obiad dla uczniów klas młodszych, tj. klasy I - V.
12.30-12.50 – obiad dla uczniów klas starszych, tj. klasy VI – VIII i LO .
11. Uczniowie jedząc posiłki siedzą na stałych miejscach.
Pracownicy kuchni szkolnej
- Pracownicy obsługi kuchni ponoszą odpowiedzialność za czystość i bezpieczeństwo przygotowania sali, w której uczniowie spożywają posiłek.
- Przed podaniem posiłku pracownicy kuchni zobowiązani są:
- myć i dezynfekować stoły, przy których uczniowie spożywają posiłki przed każdym posiłkiem,
- myć powierzchnie podłóg stołówki szkolnej ,
- Pracownicy są zobowiązani do przestrzegania zasad szczególnej ostrożności podczas korzystania z płynów dezynfekujących do czyszczenia powierzchni i sprzętów.
- Przed wydawaniem posiłków pracownicy wietrzą pomieszczenie stołówki szkolnej, sprzątają, myją i dezynfekuje salę po posiłku.
- Pracownicy obsługi czyszczą stoły, krzesła i myją oraz dezynfekują podłogę w stołówce szkolnej.
- W czasie spożywania posiłków w stołówce mogą przebywać tylko uczniowie korzystający z obiadów z określonej grypy wiekowej.
Sposób prezentacji procedury
- Umieszczenie treści dokumentu na stronie internetowej szkoły.
- Zapoznanie rodziców/opiekunów z obowiązującą w szkole procedurą poprzez przekazanie jej treści z wykorzystaniem środków zdalnej komunikacji.
- Udostępnienie dokumentu na tablicy ogłoszeń w szkole.
- Zapoznanie wszystkich pracowników szkoły z treścią procedury.
Tryb dokonania zmian w procedurze
Wszelkich zmian w opracowanych procedurach może dokonać z własnej inicjatywy lub na wniosek rady pedagogicznej dyrektor szkoły. Wnioskodawcą zmian może być również rada rodziców. Proponowane zmiany nie mogą być sprzeczne z prawem.
Zasady wchodzą w życie z dniem: 1 września 2020r.